Skärgårdens skatter i ångande glögg

 

 Hösten 2018

 

Ur ett glas stiger en doft av kryddor. Du tar en klunk. Smaken berättar att kryddornas sällskap består av bär från den rena naturen. Du känner värmen sprida sig inom dig. Kylan utanför känns med ens mycket långt borta.

 

Årets nyhet från Skärgårdens Skatter ger den kyliga årstiden svar på tal. Den nya glöggen är en fylligt röd harmoni av björnbär och vilda havtorn. Kryddorna är noga utvalda och ger en balans mellan havtornets syrlighet och björnbärets naturliga sötma.

– Precis som våra andra glöggsorter är årets nyhet en produkt av äkta bär och ett omsorgsfullt hantverk.Det säger Göran Östberg, som tillsammans med sin fru Lovisa Nordlund-Östberg driver företaget Skärgårdens Skatter i Molpe, Korsnäs.

 

För femte året framställer paret glögg, och precis som från början är de noga med råvarorna och processen. Råpressad saft av vilda havtorn har ända från början bildat stommen i hantverket.

– Vi använder vilda bär för att de är mera smakrika än odlade.

 

En intressant utmaning är att varje sats vilda bär har sin egen smak. Bärens sötma och styrka varierar beroende på väderlek och växtplats.

– Det betyder att vi måste smaka av varje sats glögg vi framställer, säger Lovisa.

Paret har valt att hålla sockermängden så låg som möjligt, utan att ge bärens surhet fritt spelrum.

– Våra kryddblandningar har vi provat och åter provat oss fram till, precis som recepten. Kryddorna måste komplettera bärens naturliga smak. Socker i viss mån behövs för att göra en syrlig glögg drickbar. Smaken blir också mer framträdande, men det gäller att vara ytterst försiktig när balansen närmar sig. Ett korn för mycket och satsen är förstörd – enligt perfektionisterna själva.

Kryddorna måste också vara rena och naturliga. Tidigare var det knepigt att hitta rätt sorter av den kvalitet som Skärgårdens Skatter kräver. Under årens lopp har flera specialaffärer med stort utbud av kryddor vuxit fram i nejden.

 

Lovisa och Göran är spända på vilket mottagande årets nyhet ska få.

– Vår nyhet, björnbärs-havtornsglöggen, har en varmt röd färg. En del hävdar bestämt att glöggen ska vara röd. Smaken är något sötare än våra tidigare framtagna sorter havtornsglöggen och tranbärs-havtornsglöggen.

Alla tre bärsorterna är riktiga vitaminbomber. De är kända för att motverka både förkylningar och betydligt allvarligare sjukdomar.

För att bevara vitaminerna i glöggen kokas ingenting.

– Vi använder råpressad saft och pastöriserar den färdiga drycken. Vi köper bär av plockare som vet vilka hygienkrav som ställs.

 

Skärgårdens Skatters klassiker havtornsglöggen hänger med också i år.

– Även de som hävdar att glöggen ska vara röd köper av vår gula glögg. Vid den österbottniska kusten är bäret välkänt för sina nyttigheter. En bit inåt landet är bäret visserligen bekant, men samtidigt exotiskt.

Göran och Lovisa berättar om en marknad de deltog i på en ort en bit från kusten.

– En kvinna köpte en flaska havtornsglögg. En stund senare kom hon igen och köpte ytterligare en flaska. Och när dagen närmade sig sitt slut kom hon med andan i halsen och ville ha fem flaskor till.

Det visade sig att kvinnan hunnit hem för att smaka, och tillsammans med familjen konstaterat att havtornsglögg är någonting de innerligt vill ha på sitt bord.

 

Glöggen ska avnjutas varm för att komma till sin rätt.

– Vi rekommenderar en tredjedel glögg och två tredjedelar kokande vatten. Då är glöggen lämpligt varm att avnjutas direkt, säger Lovisa.

– Kokande vatten ur tekannan gör att man slipper allt jox med kastruller. Det är en fördel för en sådan som jag, som glömmer kastruller på spisen, säger Göran.

Båda tycker att deras glöggar smakar bäst som de är, endast blandade med kokande vatten. Den som vill kan naturligtvis lägga till mandel och russin, eller spetsa drycken.

– Men vi tycker att sådana tillsatser är onödiga, eftersom glöggen som sådan är så smakrik.