Lokala bär blir till sylt, dricka och glaze i Molpe.

MEGA lehti 28-5-2020

Skärgården i Kvarken bjuder på råvarorna åt mathantverkarna vid Skärgårdens Skatter. Företagaren Lovisa Nordlund-Östberg och maken Göran Östberg lyfter fram de lokala produkternas kvalitet och smak i sina produkter och vill slå ett slag för matproduktion där både handen och hjärtat är viktigt.

 

Lovisa Nordlund-Östberg och Göran Östberg från Molpe blev mathantverkare lite av misstag tack vare arbetet med två företagsprojekt i Korsnäs 2014. Inom mathantverksprojektet ordnades olika kurser i mathantverk och tillsammans med projektet ”Korsnäs i Framtiden” deltog vi i flera mässor. På mässorna bjöds deltagarna på olika smakprov från kurserna och  en havtornsglögg blev så efterfrågad att kunderna krävde att få köpa den.

 

Då ingen intresserad tillverkare fanns så bestämde vi en lördagskväll i november 2014 att kanske vi måste själva starta ett företag och börja tillverka havtornsglögg. Och på den vägen är vi och sortimentet utökades med flera sorters glögg. Eftersom glögg är en väldigt säsongsbetonad produkt så började vi testa med olika sommarprodukter.

 

Numera gör vi  en skärgårdsdryck som är ett saftkoncentrat på äppelmust, havtorn och vinbär. Blandas den med sodavatten eller vichy vatten så blir det bubblor med. Sätt i en isbit och servera i i ett skumvinsglas så har du ett ”alkoholfritt bubbel.”

 

Sylt görs på björnbär av grannens odlade björnbär och havtorn från skärgården i Molpe.

 

Årets nygamla produkt är en glaze eller grillolja som vi testade redan 2015 men som vi nu tillverkar igen.

 

Glaze är en kryddblandning som penslas på köttet  och ger en lite kladdig och karamelliserad yta. Tricket med glaze är att den ska stanna kvar på köttytan och absorberas ordentligt av köttet.

 

En riktigt bra glaze ger köttet eller fisken en kryddad, karamelliserad smak eftersom den innehåller honung och sirap. Bäst är att pensla på glazen i slutet av hela grillningen. Det är väldigt viktigt att vara försiktig med värmen i slutet – glazen ska karamelliseras, för den får inte brännas fast.

 

Glazen från Skärgårdens Skatter är gjord på tomater från Molpe, vildpressad havtornssaft, solrosolja, honung, sirap, farinsocker och olika kryddor. Salthalten är under 1% och smaken kommer främst från tomaterna, havtornen och kryddorna.

 

Paret Östberg försörjer sig inte helt på mathantverket, utan Lovisa har en damfrisering och fotvård som huvudsakligt jobb och Göran jobbar som projektledare inom hållbarhet och cirkulär ekonomi.

 

– Marknadsunderlaget för den här sortens produkter är relativt litet, påpekar de samstämmigt. Vi har heller inte sålt produkterna i vanliga butiker eftersom de där försvinner i mängden och lätt jämförs med massproducerade, billiga produkter. Det är kvalitetsmässigt en väldigt stor skillnad på det vi tillverkar och industrimässigt, massproducerade saft och syltprodukter som bara innehåller några procent bär.

 

– För oss är marknader väldigt avgörande för försäljningen.  Människor är ofta lite skeptiska till nya saker, men på marknaderna kan vi bjuda på smakprov och berätta om det vi säljer, säger Lovisa Nordlund-Östberg.

 

– Fast jag har jobbat en hel del med försäljning tidigare har jag fått lära mig mycket om hur folk fungerar. Det gäller att vara vänlig och aktivt bjuda ut varorna. Det man säljer ska se snyggt ut och etiketterna och förpackningarna är förvånansvärt viktiga, konstaterar Göran Östberg.

 

Förutom marknaderna säljs produkterna från Skärgårdens Skatter kb även via webshopen ”In pampas” och några olika lokala återförsäljare i Österbotten. Det går bra att kontakta företaget direkt också för leveranser.

 

P.g.a. Corona-läget ordnas inga marknader nu och därför är det lugnt på den fronten. Som tur är öppnades Haymarket Shop vid Bocks redan i mars då restriktionerna slog till. Och nu säljs mathantverksprodukterna där dagligen mellan 12-18.00